4.16.2011

Absolutely fabulous lifestyle

Heei!
Ik heb voor jullie een recept van cupcakes! Ik heb ze zelf ook gemaakt en ze zijn echt heerlijk! 
Jammie (:
Het zijn de donutcupcakes, het zijn natuurlijk geen echte donuts, maar ze smaken wel een beetje hetzelfde!
Dit is het recept:




Ingrediënten voor 12 cupcakes:
125 gram roomboter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
2 eieren op kamertemperatuur
75 gram frambozen jam
1 theelepel vanille extract
Topping
240 gram roomkaas
300 gram poedersuiker
1 theelepel vanille extract
1 eetlepel citroensap
gekleurde sprinkels
levensmiddelen kleurstof


Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Hier kun je later dan makkelijk je cupcake bakblik op plaatsen. Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Als je een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces en het is ook makkelijker om de vormpjes te vullen met het beslag. Meestal gaan er 12 cupcakes in een cupcake bakblik. Ik heb het zelf zonder dat cupcake bakblik gedaan en dat ging ook prima. Haal de boter en eieren tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes.
Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik.
Zet ook het volgende klaar: 1 grote kom, 1 mixer met beslag haken, 2 eetlepels, 1 houten prikker, 1 (afkoel)rooster.


Bereiden:
Het is belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is. Dit betekent dat je de boter tijdig uit de koelkast haalt,  zodat de boter lekker zacht is voor gebruik. Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar heen, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat. Voeg de suiker niet in 1 keer toe aan de boter, maar doe het beetje bij beetje. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Let op: ook de eieren haal je op tijd uit de koeling en laat je op kamertemperatuur komen. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.
Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel en bakpoeder toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd. Als laatste voeg je vanille toe en mix je nog eens twee minuten alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag.
Pak je cupcake bakblik erbij waarin je de papieren bakvormpjes eerder al in hebt gedaan. Het vullen gaat nu heel makkelijk. Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje. Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan garneren.
Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met oven functie waarvan de plaat rond draait is dit geen enkel probleem. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. Je kunt het beste de ovendeur tussentijds niet openen, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is. Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen.
Als je de cupcakes uit de oven hebt gehaald laat je ze in het cupcake bakblik afkoelen op een koel rooster. Maak een gat in de bovenkant van de cupcake met behulp van bijvoorbeeld  een appelboor en vul de cupcake met de jam. Je kan ook een spuitzak met ronde lange tip gebruiken om de cupcake te vullen.


Topping
Mix de roomkaas met de poedersuiker met de mixer op middelhoge snelheid tot een licht en romig mengsel. Wil je gekleurde toppings gebruiken, verdeel dan het roomkaas/poedersuiker mengsel over verschillende bakjes en voeg verschillende kleuren kleurstof toe aan elk bakje. Voeg als laatste citroensap en vanille toe en mix het geheel nog eens goed door. Smeer met een spatel of mes de topping op de cupcakes. Je kan ook een spuitzak met tip gebruiken om een mooie swirl te creëren op de cupcakes. Decoreer je de donut cupcakes met gekleurde sprinkels.

Ga jij het proberen? 

Liefs,
Nina

6 comments:

 1. Oeh, dat ziet er lekker uit!

  ReplyDelete
 2. Leuke blog, ik vind de lay-out erg cute!

  Follow me back?

  www.ohwellwathevernevermind.blogspot.com

  ReplyDelete
 3. Ik ga z emet mijn zusje uit proberen!
  Leuke blog.
  Zullen we elkaar volgen?

  ReplyDelete
 4. Anonymous17/4/11 14:46

  Lekker cupcake ! Leuuk blog hebben jullie xx

  ReplyDelete
 5. Ohh, jammie!!
  Ik ga dit zeker proberen. Tnx!

  ReplyDelete

Lovely, you are leaving a comment!